Home

Contact

Links

Route

 
 
Hoofdmenu
Aislingwood
Zoeken
Aislingwood-Hoofdmenu
Groei

Groeirace in 1 jaar van 8 naar 80 cm door de Ierse Wolfshond

'De Ierse Wolfshond groeit zo snel dat je hem kunt horen groeien' is een bekende uitdrukking om aan te geven dat de Ierse Wolfshond zijn hoogte in ongeveer 3 maanden vertienvoudigt.  Tot de leeftijd van 3 maanden geldt, hoe ouder ze zijn, hoe harder ze groeien. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 500 gram en kunnen nog op uw hand liggen, maar als u een week later komt is dit al verdubbeld. Dus per dag zo ongeveer 125 gram er bij. In de derde en vierde week zal hij ongeveer 350 gram per dag aankomen, dus is hij met vier weken al zo zwaar als een kleine zak aardappelen. Hierna volgen er weken van zo'n 700 gram per dag!!  U begrijpt wel dat deze groeifase, met zorg en beleid, begeleid moet worden.

Als we naar de botopbouw kijken, zien we eigenlijk ook een knap staaltje werk, want het skelet bestaat bij de geboorte bijna geheel uit kraakbeen en is daardoor weliswaar buigzaam, maar ook heel kwetsbaar in de groei. In de loop van het eerste levensjaar zullen in de botuiteinden/groeischijven /gewrichten de kraakbeencellen omvormen tot botcellen. Ook de pezen en spieren maken dat eerste jaar een enorme groei door en zijn dan even kwetsbaar als de botten. Een slechte doorbloeding door te weinig aanmaak/groei van bloedvaatjes en te dikke botvliezen, kan een afbraak van cellen teweeg brengen en kunnen er ziektes als OCD, LPA en LPC ontstaan.

'Zorgvuldigheid' is daarom een van de belangrijkste woorden die we moeten onthouden bij het opgroeien van de Ierse Wolfshond.  De opgroeifase kost de pup veel energie. Hij zal hierdoor eerder vermoeid zijn en veel slapen. Door te observeren zult u snel doorkrijgen dat de pup heel plotseling in slaap kan vallen. Als hij door mensen (-kinderen) bezig gehouden wordt, zal hij willen doorspelen en zich kunnen overbelasten. Daarom is het een goede zaak als we de afwisseling van rust en spelen in de gaten houden en zonodig de pup verplicht met rust laten en de hoeveelheid indrukken doseren. Dit geldt ook voor de duur van de wandelingen. Langzaam opbouwen doen we door iedere maand de wandeling met niet meer dan 5 minuten uit te bouwen. Bijvoorbeeld: een pup van 7 maanden mag niet langer dan 35 minuten wandelen. Tip: sta maar eens een poosje stil na een periode aangelijnd spelen/wandelen. Als hij gaat zitten/liggen is hij al te moe geworden. Nadeel is echt dat hij blijft lopen als u ook blijft lopen.

Dus niet vergeten: Overbelaste spieren belemmeren de groei en kunnen de botten beschadigen.